Den viktigaste mänskliga förutsättningen för att kunna göra mentala tidsresor handlar om hur man lagrar långtidsminnen. Det explicita minnet lagrar fakta o händelser. Det kan i sin tur delas in i semantiska minnet som lagrar fakta o kunskap, o det episodiska minnet som lagrar upplevelser. Det episodiska minnet är precis som namnet antyder ett minne för händelser o episoder som är definierade i tid o rum. Det handlar om samspel mellan information om vad, var o när. Det prospektiva minnet är förmågan att föreställa sig o fantisera om framtida händelser. Motsatsen är retrospektiva minnet som lagrar information från det förflutna.
Dessa minnen antas spegla varandra; ju sämre förmåga man har att minnas händelser från det förflutna, desto sämre förmåga har man att föreställa sig framtida händelser. Eftersom högre funktioner i hjärnan traditionellt är kopplade till front alloben , som är mest utvecklad hos människan, har man tagit för givet att andra djurarter inte har förmåga att minnas händelser i det förflutna eller föreställa sig händelser i framtiden. Men senare forskning har visat att hjärnan är betydligt mer anpassningsbar än vad man tidigare trott.
I forskarvärlden går meningarna i sär om hurvida djur har ett episodiskt minne eller inte.
De brittiska forskarna från Unversity of Bristol har gått igenom de senaste kognitionsforskningen på djur o jämfört dem med med några mänskliga amnesifall. De menar att vissa djurarter som studerats beter sig på ett sätt som tyder på att de har förmåga att göra mentala tidsresor, medan andra inte verkar kunna det.
Planering längre in i framtiden är något som kräver att man tänker sig in i en framtida situation. Det finns många exempel på djur vars beteende man kan tolka som planering för framtiden.
Zoologen Christpher Bird vid Unversity of Cambridge upptäckte att råkor som som inte kommer åt att dricka vatten ur en behållare, lägger stenar i den för att höja vattennivån så att de kommer åt att dricka. Inte nog med det, de väljer de största stenarna som har störst effekt på att höja nivån.
Flera märkliga företeelser visar att vi inte kan vara säkra på att djur inte kan göra mentala tidsresor.
Tex. de välkända sörjande elefanterna. Att sörja kräver en föreställning om att den som dött inte kommer att finnas i framtiden.
Ett uppmärksammat fall är en schimpans på Furuviks zoo som vid ett 100-tal tillfällen visat att han gör mentala tidsresor. han har setts planera stenkastar attacker på djurparksbesökarna. Varje morgon samlar han stenar som han senare under dagen kastar på besökarna.
Hur är det med HÄSTAR då?
Det finns inga studier på att de kan göra mentala tidsresor.
Ett ökat intresse för detta forskningsområde o nya tekniker innebär att vi troligen kan få svar på frågan om djur lever i nuet ganska snart. Även om många frågor återstår att lösa, så börjar skickligt utformade expriment visa att vissa funktioner i det episodiska minnet kanske inte är förbehållet oss mäniskor
Hm....intressant!! Värt att fundera lite kring. Kan tänka att förmågan kan se rätt olika ut för olika djurslag...
SvaraRaderaTa det lugnt i snöovädret!
Carina Slättman :o)
Superintressant!!!
SvaraRaderaDet tåls att reflekteras över!