måndag 19 april 2010

Akademisk Helg


Likt tussilagon dyker Fröken Katrin upp, och en underbar känsla av vår infinner sig.
Redan vid 8-snåret satt jag till häst både lördag o söndag för att skritta bort till Lögdö Bruk. Kallt men så härligt, ni vet "morgonstund har guld i mund", vi stannade o "pratade" med rådjur, tranor och canadagäss.
Eftersom vintern har varit bökig och besvärlig för Quartzo o mig var vi väldigt ringrostiga, när det var dags för oss att äntra träningsplanen. Både Q o jag var lite spända. Efter att ha "fibblat" runt en stund sa fröken att nu får du återgå till ha tyglarna i en hand- huva, tycker att det är besvärligt men efter att provat en stund märkte jag att det var ok. Ni vet hur det är man vill så mycket och gör alldeles för mycket. Med tyglarna i en hand stör jag Quartzo mycket mindre.
Pass 2 satt Katrin upp och kände lite på min fina häst, hon kunde snabbt konstatera att han har mycket saker för sig, han tappar böjning, han tappar ställning, man får hela tiden påminna honom om var man vill ha honom. Lusitanon är som hundarnas Border Collie, behöver mycket stimulans och sysselsättning, och är fulla av egen uppfinnings rikedom, man måste hela tiden förekomma om det ska bli rätt.
Lördagen bjöd på minst sagt växlande väder, regn, snö, sol, hagel och åska!!!
Söndagens träningspass gick bättre, några steg i emellanåt var underbara, och jag behöver inte mer för att bli himlastormande lycklig, då vet jag vad jag ska leta efter och vad vi ska träna på.
Två stora problem har jag, jag vet inte om jag kan skylla på åldern, men jag har så jäkla dålig tajming. Om man ska ge hästen en signal ska det ju ske i alldeles rätt sekund. Upplever att det tar en kvart innan min tröga hjärna hunnit skicka signalerna ut till rätt ställe i kroppen, och då är ju liksom chansen att inverka över.
Mitt andra stora aber är att få med min kropp till vänster, då Quartzo har samma problem, blir problemet dubbelt. Så skolorna blir lite vingliga.
En jätterolig och inspirerande helg har det varit. Så kul att få umgås med likasinnade i två hela dagar. Quartzo har skött sig exemplariskt tänk att jag kan stå med honom lös ute, ta av grimman, tränsa och sadla,och han bara står där så lugn och fin, det tror jag ingen som känner honom hade trott att han skulle fixa för några år sen. Är alldeles mjuk i magen av tacksamhet för den hästen, det är vår och jag känner mig så förälskad i min lilla prins.

7 kommentarer:

 1. Synd med en sån ful och sned kärring på en sån fin häst!

  SvaraRadera
 2. Tack för rapporten - kul och inspirerande att läsa!

  SvaraRadera
 3. Ahhh vilken trevlig och inspirerande helg du måste haft!! Säg gärna till nästa gång, alltid kul att titta och bli inspirerad själv, kan verkligen behövas nu, känns som om jag rider ute i ingemansland nu.
  Mvh Kerstin

  SvaraRadera
 4. Kerstin! Känner till det där inngemanslandet efter att ha harvat ensam hela vintern
  Sådana här sammankomster ger verkligen massor med lust o energi. Det vore kul att se dig hos oss på Lögdö Bruk 29-30 maj då Katrin kommer tillbaka.Du kan var med på hennes mycket pedagogiska teorilektioner för en 50-ting.
  Teorin brukar vi ha mellan kl: 13.00-14.30.
  Förresten jag mailar dig inbjudan när jag fått den. MångaVänligaHästHälsningar/ mia

  SvaraRadera
 5. Det där med tajmningen....känner igen det!:-(

  SvaraRadera
 6. Mysigt inlägg om en fin helg!!! Hästarnas bordercollie.... Det stämmer nog bra det. Jag märker att min lille Plutt är jättesnabb i hjärnan och lär sig blixtsnabbt plus tränar mig en del också. :-)

  SvaraRadera
 7. Carina Slättman2 juni 2010 07:46

  Hej där Mia!
  Tog lite tid men nu har jag hittat till din blogg. Jättefin!!!!
  Kul att du och Quartzo har kommit igång med träningen för Katrin igen.
  Många hälsningar från Carina Slättman

  SvaraRadera